Posjetiti pulsku arenu

Naime, radi se o najvećem antičkom spomeniku u Hrvatskoj, a ujedno i najpoznatijem pulskom simbolu. U samoj areni, održavale su se borbe između gladijatora, a ponekad između gladijatora i divlje zvijeri. Zanimljiva je činjenica kako je ova arena manje poznata u cijelome svijetu ako ju usporedimo s onom u Veroni koja je manje očuvana. Međutim, smatram da su Talijani tu ipak malo bolji od nas – oni i od jednog običnog kolača naprave priču koja “se prodaje”.

Upoznajte Brijune

Stvoritelj je dio Zemlje naumio oblikovati prema slici Raja. Tako je nastala Ista, nalik vrtu obraslom predivnim drvećem i prostranim livadama, koji oplakuje plavo more i poziva ljude sretnom životu. No ljubomorni vrag uništio je njegovo djelo razrezavši vreću u kojoj je anđeo nosio ostatke neiskorištenog kamenja, te se tisuće kamenih stijena prosulo po istarskoj zemlji, zemlji kontrasta, u isto vrijeme pitomoj i surovoj, plodnoj i škrtoj, sunčanoj i oblačnoj. Rastuženi anđeli su prikupili djeliće Raja preostale među rasutim kamenjem i zaštitili ih morskim valovima. Tako su nastali Brijuni.

Ovo  je priča koju će vam svatko prepričati dolaskom na Brijune – barem su nama kada smo grupnim izletom posjetili ovaj nacionalni park gdje je upisano gotovo 700 vrsta raslinja i 250 vrsta ptica. Ono broji 14 otoka i otočića od kojih je najveći Veliki (Veli) Brijuni gdje možete vidjeti mnoštvo eukaliptusa, bambusa i safari s životinjama poput jelena, fazana, paunova i zebri.

Odite se okupati u Medulin

Predivna obala krasi ovo turističko odredište smješteno nedaleko Pule. Svakako je topla preporuka pješčana plaža Bijeca s blagim ulazom u more za one najmanje, a i najstarije. Uz to, djeca se mogu zabavljati uz aquagan, a roditelji opustiti u predivnim restoranima koji se nalaze odmah uz obalu.

Posjetite svjetionik na otočiću Poreru

Riječ je o najjužnijem otočiću u premanturskom akvatoriju promjerom od 80 metara. Na njemu je prije više od 150 godina izgrađen svjetionik visok 34 metara. Ono što je ovdje zanimljivo je činjenica da se radi o djelu mora koji je bogat ribama, a ujedno tako udaljen od kopna. Postoje izletići koji turiste vode do ovoga mjesta u vrijeme ribolova gdje stranci imaju priliku iz prve ruke vidjeti kako to naši stari peškaduri rade.